juni 29

Wat is intuïtief eten?

2  comments

Wat is intuitief eten eigenlijk precies? Intuïtief eten is eten op een manier die geleid wordt door jouw eigen lichamelijke hongersignalen, in plaats van door bepaalde aangeleerde eetregels en restricties. Bij intuïtief eten staat het (leren) vertrouwen op de signalen van jouw eigen lijf centraal. Je integreert hierbij jouw instinct, emotionele behoeftes en je rationele gedachten.  

Als je jarenlang bepaalde diëten hebt gevolgd, helpt intuïtief eten je weer eten op een manier die werkt voor jouw lijf. Het kan je helpen om te stoppen met jojoën, om af te komen van eetbuien en overeten en wat meer rust te vinden rondom eten.

De 10 principes van intuïtief eten

Intuïtief eten is iets wat je doet door een raamwerk van 10 principes te volgen. Deze zijn in de jaren '70 is bedacht door twee Amerikaanse diëtisten: Evelyn Tribole en Elyse Resch. 

1. Dump de dieetmentaliteit

2. Respecteer jouw hongergevoel

3. Sluit vrede met eten

4. Daag de voedselpolitie uit

5. Voel je verzadiging

6. Ontdek de voldoening-factor

7. Geef toe aan je emoties los van eten

8. Respecteer jouw lijf

9. Beweeg en voel het verschil

10. Waardeer jouw gezondheid

De 10 principes leren je hoe je weer vertrouwd raakt met jouw lichaamssignalen. Zodat je leert aanvoelen wanneer je honger hebt, je verzadigd bent en je je voldaan voelt. Het leert je daarnaast hoe je jezelf (en jouw lijf) weer kunt vertrouwen rondom eten.

Als je gek wordt van diëten

Intuïtief eten is eigenlijk de manier om je tong uit te steken naar alle diëten die je vertellen wat je allemaal wel en niet zou moeten eten. Diëten, die vaak tijdelijk "werken", omdat we er wat gewicht mee verliezen. Maar die in 95% van de gevallen geen lange termijn resultaten opleveren, omdat we al het gewicht gewoon weer aankomen. In de afbeelding zie je nog meer bewezen effecten van diëten en/of jezelf restricties opleggen rondom eten:

  • eetbuien en/of overeten;
  • een vertraagd metabolisme;
  • verlies van spiermassa;
  • gewichtstoename, op de langere termijn;
  • stress en obsessieve gedachten over eten en ons lijf;
  • en een negatief lichaamsbeeld.

Intuïtief eten is "gewoon" eten

Als diëten niet zouden bestaan, zouden we intuïtief eten "gewoon eten" of "normaal eten" noemen. Het is wat we soms sporadisch nog kunnen opmerken bij mensen om ons heen:

  • we zien het bij mensen die gerust hun bord leeg eten, maar op andere momenten ook een half bord met eten laten staan, omdat ze gewoon geen trek meer hebben. 
  • We zien het ook bij mensen die lekkernij in huis hebben, zonder zich daaraan te overeten. Ze kunnen genieten van een koekje, of twee, maar voelen geen drang om de hele verpakking leeg te eten.

Hoe dat komt? 


Bij intuïtief eten is er geen nu of nooit

Als je jezelf toestemming geeft om te eten wat je wilt, en je denkt minder in goed of fout, dat is de dag niet meteen verpest, als je iets lekkers eet. Dan hoef je je er niet schuldig over te voelen. Je hoeft het niet te compenseren. En je herkent ook, dat "de dag niet verpest is". Iets, wat voor veel mensen vaak een reden is om nog maar even snel alles te eten wat ze zichzelf normaliter ontzeggen, met als doel vanaf morgen weer "wat strenger te zijn"

Bang om dan alles te eten wat los en vast zit? Je bent niet de enige. Ik vertel je er iets meer over in deze podcast over suiker.

Voor wie is intuïtief eten geschikt?

Intuïtief eten is dus allereerst zeer geschikt voor mensen die jarenlang gedieet hebben. Voor mensen die zich niet meer verbonden voelen met hun lichaamssignalen, en helemaal gek worden van hun dieetbrein wat overal een stempeltje op plakt: goed, niet goed. Te weinig eiwitten, teveel koolhydraten, etc. Intuïtief eten helpt je in dit geval, om weer in contact te komen met jouw lijf. Te ontdekken welke behoeftes jouw lijf heeft. Wat een fysiek hongersignaal is, en wanneer emotionele honger een rol speelt. En uiteindelijk gewoon rust te vinden rondom eten.

Intuïtief eten wordt ook ingezet bij mensen met een eetstoornis. Intuïtief eten kan mensen met een eetstoornis ook helpen om zich los te maken uit angstige gedachten, hun eetregels los te laten, en stap voor stap te werken naar een gezond gewicht.

Wat gebeurt er met mijn gewicht, als ik ga eten op intuïtie?

Intuïtief eten is geen tool om af te vallen. Sterker nog, als we intuïtief eten gaan gebruiken om gewicht te verliezen, is het dikwijls ontzettend moeilijk om onszelf te principes aan te leren. Omdat we vanuit de angst om aan te komen dikwijls niet dúrven te vertrouwen op onze lichaamssignalen.

Om dus écht rust te vinden rondom eten, is het heel belangrijk om een manier te vinden om te leren omgaan met jouw eventuele angst voor gewichtstoename. Dit is ook iets waar ik mijn klanten in begeleid in de Blij Dieetvrij Club.

Uiteindelijk zal intuïtief eten ervoor zorgen dat je op een voor jouw natuurlijk vetsetpunt uit komt. Dit is een redelijk stabiel gewicht, wat op dit moment in jouw leven goed is voor jouw lijf. Dat betekent, dat je met intuïtief eten kunt afvallen, kunt aankomen of in gewicht mogelijk stabiel blijft. 

In de Blij Dieetvrij podcast vertel ik je wat meer over dat vetsetpunt, en hoe je ontdekt of je op dit moment boven of onder jouw natuurlijke vetsetpunt zit. Zie de linkjes naar fijne afleveringen hieronder.

Wat heeft "Health at every size" te maken met intuïtief eten?

Het proces van intuïtief eten, is iets waarbij zowel de fysieke als de mentale gezondheid centraal staat. Er wordt dus gekeken naar gezondheid op een holistische manier op een gewichts-neutrale wijze. Dit betekent dat intuïtief eten in lijn ligt met de principes van Health at Every size. 

Lees hier alles over Health at every size.

Meer weten? Download hieronder gerust de gratis masterclass!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

Over Blij Dieetvrij

Saskia koopman

Sociaal psycholoog, MSc.

Saskia is sociaal psycholoog, online trainer en mindset coach. Met haar lidmaatschaps-programma, de Blij Dieetvrij Club, helpt ze zelfbewuste vrouwen breken met eetbuien en emotie eten, en weer te vertrouwen op hun lijf. Zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten over eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven.


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}