april 14

10 tips om echt te slagen met intuïtief eten

0  comments

Ik ga in deze podcast 10 tips met je delen om echt te slagen in intuïtief eten. Intuïtief eten is de afgelopen jaren, en zeker ook de afgelopen maanden, ontzettend populair geworden op social media, en je ziet het steeds meer in de magazines voorbij komen. Dat is natuurlijk fijn. Maar ik hoor ook verhalen over hoe het een beetje gekaapt wordt door de dieetcultuur.

Daarnaast merk ik vaak dat we het wel proberen, maar dat het nog niet helemaal lukt. We geven onszelf toestemming rondom eten, we eten vervolgens alles wat los en vast zit, en vervolgens denken we: laat maar, en keren we weer terug naar de oude vertrouwde restricties.

Misschien dus goed om vandaag 10 tips met je te delen die je echt gaan helpen om te slagen in intuïtief eten. Ik ga je vertellen hoe je het voor je kan laten werken, in plaats van dat het gewoon een soort van dieetpoging is. Daar wil ik natuurlijk vanaf, want intuïtief eten is echt iets heel anders dan diëten.

beluister als podcast - Seizoen 2 Aflevering 16

10 tips om echt te slagen met intuïtief eten

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Veranderingen bij Blij Dieetvrij?

Maar voordat we daar in duiken, nog even terug naar de vorige podcast. Ik heb je daarin verteld dat de Blij Dieetvrij club is verhuisd naar een nieuw platform. Het leuke aan dat nieuwe leerplatform, is dat we helemaal van social media af gaan. Ik bedoel daarmee dat er geen losse Facebookgroep meer is waar je de community kunt vinden en waar je je vragen kunt stellen. De community is nu onderdeel van de leeromgeving zelf. 

Dus in het kader van de social-media-detox (daarover straks meer!) is het soms heel fijn om alles te hebben op een plek die niet van je vraagt om in te loggen op bepaalde social media kanalen. 

Daarnaast is het zo dat er ook een app is. Dat betekent dat je veel makkelijker onderweg een module kunt luisteren, of als je 's avonds op de bank zit en je loopt ergens tegenaan. Dan is het veel makkelijker om een bepaalde oefening erbij te pakken, of een audio-bestand dat je op dat moment kan helpen. 

Wat dat betreft is het een stuk laagdrempeliger en makkelijker in gebruik geworden. De eerste reacties die ik van de clubleden heb gekregen zijn gelukkig ook heel positief. Uiteraard is het nog even zoeken waar alles te vinden is. Maar zeker voor nieuwe leden zal het een warm bad worden. De community is iets waar we met de huidige groep clubleden ontzettend hard aan gaan bouwen de komende weken.

Tijdelijke aanbieding!

Ik heb besloten een early bird actie te doen. Je bent niet echt de eerste, want de huidige leden waren natuurlijk de échte early birds, maar je hebt nu wel de kans om in te springen op het moment dat we gaan bouwen aan een fijne community in de nieuwe leeromgeving. 

(Ook als je op al clublid bent tussen 14-28 april 2021, dan kun je jouw abonnement verlengen met deze aanbieding. Als je dat wil als huidig clublid, stuur mij dan even een mailtje. We zorgen er dan voor dat wanneer jouw huidige termijn afloopt, of dat nou een maand of een jaar is, dat op dat moment jouw abonnement wordt verlengd met deze aanbieding. Mail me even op saskia@blijdieetvrij.nl en dan ga ik het voor je regelen!)

10 tips om echt te slagen in intuïtief eten!

Tip 1: Werk naast onvoorwaardelijke toestemming ook aan jouw mindset rondom eten

Als we naar intuïtief eten kijken, zoals het ook vaak wordt besproken op social media, dan klinkt het een beetje als: eet vooral alles waar je zin in hebt. Voor een deel is dat natuurlijk ook zo, als we 'zin' niet alleen beschrijven als trek maar ook als wat goed voelt voor je lichaam. Maar we denken vaak dat het daar in zit: Ik moet mezelf dus vooral toestemming geven rondom eten, en dan ben ik een intuïtieve eter.

Het lastige is dat dat juist zorgt voor een soort nu-of-nooit eten. We geven onszelf een paar weken de tijd om te kijken of het lukt, en anders kunnen we altijd weer terug naar onze oude vertrouwde restricties. Daardoor creëren we een soort nu-of-nooit moment, waardoor we denken dat we op dat moment alle dingen kunnen eten die we onszelf de jaren daarvoor hebben ontzegd.

Er ontstaat vaak meteen al een probleem als we intuïtief eten even willen proberen, en ons er niet echt aan committeren. 

"Intuïtief eten gaat alleen voor je werken als je naast die toestemming ook aandacht gaat besteden aan jouw mindset: Wat gaat er eigenlijk door jouw hoofd op de momenten dat je eet? Ben je heel erg aan het oordelen over wat je eet? Kun je ook naar eten kijken op een manier die helpend is?"

 

Saskia Koopman

Dat is ook de reden dat de intuïtief eten intensive (module 2 in de Blij Dieetvrij club) heel erg uitgebreid is. Dat is echt een programma dat je stap voor stap helpt in het intuïtieve eten. Dat is echt wat meer dan: 'eet vooral waar je zin in hebt en dan is het oké.'

Tip 2: Gebruik de hongerschaal, maar voorkom dat je rigide wordt

Intuïtief eten, zoals dat oorspronkelijk jaren geleden door Evelyn Tribole en Elyse Resch is ontwikkeld, is iets wat je doet door gebruik te maken van een hongerschaal. Die hongerschaal is niet een rigide iets, maar het is een subjectieve manier om bezig te blijven met je hongergevoelens gedurende de dag, en te onderzoeken hoe je hongergevoelens bij jezelf kunt herkennen.

Hoe voelt een beetje honger, hoe voelt ernstige honger? Hoe voelt het als ik vol zit, hoe voelt het als ik comfortabel vol zit, en hoe voelt het als ik oncomfortabel vol zit? Kan ik dat allemaal op een schaal van 0 tot 10 plaatsen om mezelf te helpen om te bepalen wat op bepaalde momenten fijn is om  te eten?

Voorkom het hongerschaal-dieet

Wat er alleen vaak gebeurt is dat die hongerschaal wordt gezien als een nieuwe regel. Ik mag alleen maar eten op de momenten dat ik honger heb. Ik moet stoppen met eten op de momenten dat ik vol zit. Daarmee slaan we vaak meteen de plank mis. We gaan dan vanuit een bepaalde controle-behoefte andere regels voor onszelf creëren.

Maar intuïtief eten gaat ook over het zoeken naar een bepaalde flow in je eetgedrag. Dat betekent ook dat het heel belangrijk is om op de momenten dat je het fijn zou vinden iets te eten, je jezelf dat ook gaat toestaan op de momenten dat je misschien niet heel erg honger hebt.

Flexibiliteit creëren die werkt voor jou

Denk aan het moment dat jouw familie een geweldige traktatie heeft gemaakt, je niet heel erge honger hebt, maar wel denkt: ik heb eigenlijk wel zin in die traktatie en ik vind het ook niet zo leuk om hem af te slaan, want ik wil het eigenlijk wel proeven. Ga je dan zeggen: nee ik mag niet eten want volgens de hongerschaal heb ik nu voldoende gegeten? Of is er ook een beetje ruimte om daarin te shiften en te flowen en met je eigen flow mee te gaan?

Jouw lichaam en jouw hongergevoelens passen zich namelijk weer aan op basis van dat eten. Dus die ruimte is er wel. En toch vinden we dat vaak heel moeilijk, omdat we heel erg zoeken naar controle rondom eten, in plaats van zoeken naar de flow die voor jou fijn voelt.

Wat daarin heel erg prettig is, is gaandeweg ook gaan onderzoeken hoe je in contact kunt komen met jouw lichaam en jouw emotie. En zo komen we bij tip 3.

Tip 3: kom in contact met je lijf en je emoties

Wil je echt slagen met intuïtief eten, dan is het in contact komen met je lijf en je emoties een belangrijk onderdeel van het proces. Kan ik bij mezelf herkennen wanneer ik eet uit emotie? En kan ik onderzoeken wanneer die emoties een rol spelen in het geheel?

Wat daarin heel fijn is, is dat wanneer je doorhebt wat er gebeurt, je voor jezelf veel meer zelfcompassie kunt gaan ontwikkelen. Wat we geneigd zijn om te doen is om emotie-eten heel erg af te keuren. Eten uit emotie is niet goed voor me, vanuit de dieetcultuur hebben we geleerd dit af te wijzen.

Het lastige is dat er daarmee een soort regel of restrictie ontstaat, waardoor we misschien op emotionele momenten nog wel meer verlangen naar een bepaalde lekkernij. Vaak is het ook, om wat voor reden dan ook, onze enige manier om om te gaan met emoties. We ontzeggen onszelf dan onze enige manier om om te gaan met onze emoties, terwijl we niet echt een alternatief hebben.

Aandacht voor de dieperliggende behoeftes

Het is heel fijn als je gedurende het proces van intuïtief eten ook kunt gaan onderzoeken hoe je in contact kunt komen met je lichaamssignalen en je emoties, zodat je veel beter kunt observeren wat er bij je gebeurt, wat je dieperliggende behoeftes zijn. Daardoor kun je ook met zelfcompassie kijken naar de momenten dat je overspoeld wordt door emotie en vervolgens eet uit emotie. En dat is belangrijk, omdat we vaak meteen oordelen over dat wat we doen, en we vaak de neiging hebben om na zo'n emotioneel eetmoment de broekriem strakker aan te trekken. Streng zijn voor onszelf, opletten. En dat is op dat moment helemaal niet helpend.

Als je de podcast al wat langer volgt, dat weet je dat er in de afgelopen maanden, een fijne nieuwe module is toegevoegd aan de Blij Dieetvrij club die je echt stap voor stap helpt om in contact te komen met je lichaamssignalen.

Als je het om wat voor reden ook lastig vindt om te vertrouwen op je lijf, dan is dat iets wat je stap voor stap moet gaan onderzoeken. Ook de mogelijke weerstand die je daaromtrent ervaart.

 

Tip 4: Doe een social media detox

Wat je gaat merken is dat het heel moeilijk is om te luisteren naar je lichaam, als je tegelijkertijd allerlei berichtjes tegenkomt van mensen om je heen die dat allemaal niet doen en met allerlei restrictieve diëten aan de slag gaan. Daarnaast is het zo dat hoe meer we op social media zijn, hoe meer we de kans hebben om onszelf te vergelijken met anderen. En dat is niet altijd helpend als we werken aan vertrouwen op onszelf, en vertrouwen op ons eigen lijf.

Dan is het heel fijn als we een beetje onze eigen bubbel kunnen creëren, en minder bezig zijn met een collega, je moeder of je tante die start met een nieuw dieet. Er zijn uiteraard ook momenten waarop social media je juist wel weer kunnen helpen, als je je tijdlijn kunt vullen met inspiratie, met andere vrouwen die dit proces herkennen, die jou het gevoel geven dat het mogelijk is. Dan kan het natuurlijk helpend zijn.

"Als je start met intuïtief eten, dan kan het fijn zijn om even een tijdje offline te zijn en minder bezig te zijn met alle nieuwe diëten die op dit moment helemaal hip zijn!"

Tip 5: Vergeet niet aan je lichaamsbeeld en de relatie met je lijf te werken

Het is heel logisch wanneer je last hebt van eetbuien, of je worstelt met onrust rondom eten, momenten van overeten, dat je wil werken aan je relatie met eten. We zijn dan geneigd om meteen de koe bij de horens te vatten en daar te willen beginnen.

Het lastige is alleen dat intuïtief eten ontzettend veel van je vraagt als het gaat om reageren op je lichaamssignalen en luisteren naar je lijf. En als je in een soort strijd verwikkeld bent met jouw lichaam, dan is dat ontzettend lastig. Want waarschijnlijk vertrouw je je lichaamssignalen dan helemaal niet. Misschien ben je jezelf daar wel van gaan afzonderen. Ook omdat je misschien vroeger dacht dat honger niet oké was. Je hebt hongergevoelens in het verleden misschien weggestopt.

Het is superbelangrijk om allereerst te werken aan acceptatie, en dat is ook de reden dat dat een module is die je in de Blij Dieetvrij Club in het basistraject vóór de modules over intuïtief eten vindt. 

Soms zijn er nog wel andere stappen die we moeten zetten, zoals omgaan met bepaalde angsten, of werken aan zelfcompassie, zodat we onszelf de tijd en ruimte geven om met vallen en opstaan te oefenen met nieuwe vaardigheden.

Als je als kind leert fietsen dan stap je ook niet op en rij je in een keer weg. De meeste kinderen zullen even slingeren, die zullen vallen, en die moeten dan ook weer opstaan en zichzelf afkloppen. En zo is het ook als je op een intuïtieve manier leert eten. Je moet oude patronen loslaten en nieuwe vaardigheden leren.

Saskia Koopman

Het is een beetje alsof je met je andere hand leert schrijven. Heel erg ongemakkelijk in het begin. Stel, je bent rechtshandig, pak je pen dan eens even in je linkerhand, en kijk hoe het voelt als je daarmee gaat schrijven. Waarschijnlijk is het ongemakkelijk, en heb je de neiging om je pen in je andere hand te stoppen.

Dat is ook hoe die beginperiode van het intuïtieve eten is. Als je een goede relatie hebt met je lijf, en je kunt je lichaam redelijk accepteren, of in elk geval met wat meer respect naar je lichaam kijken, dan helpt dat ontzettend in dit proces.

Tip 6: Visualiseer jouw dag als intuïtieve eter

Het kan heel erg helpen om gedurende het proces stil te staan bij hoe een vredige relatie met eten eruit ziet. We hebben er wel een beeld van, een ideaalplaatje zelfs, maar het lukt niet echt om onszelf dat te zien doen.

Er zit best veel magie bij het stilstaan hoe het er bij jou zelf uit zou zien, hou zou jij het willen, wat betekent intuïtief eten eigenlijk voor mij en hoe ziet dat er dan concreet uit? Uiteindelijk is het de bedoeling dat intuïtief eten iets wordt dat bij jou past.

Dus misschien kun je eens stilstaan bij wat er eigenlijk bij jou past. Als ik deze opdracht geef aan vrouwen dan krijg ik vaak de reactie dat ze eigenlijk geen idee hebben en er nog nooit bij stil hebben gestaan. Ik zou zeggen: pak een dagboek, of pak een stukje papier, pak een pen, en schrijf het eens op. Hoe zie jij een dag van intuïtief eten eigenlijk voor je?

Als je dat heb opgeschreven dan is het ook interessant om eens te kijken of dit realistisch is, of ben jij het nu aan het idealiseren? Waar laat je je gaandeweg nog tegenhouden in oude overtuigingen, want soms zijn het ook wel oude overtuigingen over wie we zijn als mens, waardoor we denken dat anderen dit wel kunnen en jij niet. Dat is super interessant, en dat leidt ons ook naar tip 7.

Tip 7: Visualiseer jouw dag als intuïtieve eter

Uitschrijven wat er gaandeweg opkomt in je hoofd, wat je opmerkt, wat je opvalt, is heel erg leerzaam. Schrijven in een dagboek helpt je reflecteren op je gedachtepatronen, op je gedragspatronen, en helpt je onderzoeken waarom je bepaalde dingen doet.

Als ik bijvoorbeeld bij mezelf ontdek dat ik eigenlijk niet geloof dat ik kan eten op intuïtie, dan is dat al een hele eye-opener. Wat zou die gedachte doen met mijn gedrag, als ik diep van binnen niet geloof dat ik het kan? Wat doet die gedachte dan met mij? Wat voor effect zou dat hebben op mijn gedrag?

En zo werkt dat voor heel veel dingen gedurende het leerproces. Door te schrijven ontdek je steeds meer waardevolle inzichten over jezelf. Niet alleen wat wel en niet voor jou werkt op het gebied van eten, maar ook welke angsten je hebt die je in de weg zitten, wat je moeilijk vindt, waar je weerstand voelt.

in de blij dieetvrij club

“In de Blij Dieetvrij club is als een soort van confetti in verschillende masterclasses en op verschillende plekken waardevolle reflectievragen toegevoegd. Je vindt er ook voldoende werkboeken met reflectievragen die je kunt gebruiken bij het schrijven, die je echt uitnodigen om te reflecteren op jezelf. Daar leer je uiteindelijk het allermeeste van.

Tip 8: Zorg voor een netwerk, of de nodige support

Ik denk dat ik jaren geleden niet zo lang had geworsteld met het aanleren van intuïtief eten, als ik meteen het idee had gehad dat ik er niet alleen in stond. Ik vond het supermoeilijk om hier mee bezig te zijn, terwijl mensen om me heen allerlei andere dingen deden. Mensen snapten niet wat ik aan het doen was, en vroegen of ik bepaalde dingen wel moest eten. Ze vertelden me over nieuwe dieten, en of dat niets voor mij was.

Het is heel normaal om het met mensen om je heen te hebben over eten, en het lastige is dat we best wel in een dieetcultuur leven. En ook al groeit intuïtief eten wel in hoeveel aandacht het krijgt, nog niet veel mensen kennen het, en soms kennen mensen het wel, maar wordt het als een afslankmethode ingezet.

Dat is uiteraard ook niet helpend, want als je heel erg bezig bent met het verliezen van gewicht dan ga je op je vingers zitten, dan ga je negatief denken over je eetgedrag en blijf je heel erg in oordelen hangen. Dus die aanpak is vaak niet helpend.

Een dieetvrij netwerk, mensen die geloven in gezondheid op elk gewicht, die streven naar gezonde gewoontes, zonder continu te oordelen over hun eigen lijf, dat kan echt voelen als de input die je nodig hebt om door te zetten.

Dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom ik zelf ooit het idee van de Blij Dieetvrij club heb bedacht. Het is namelijk superfijn als ik mensen dat netwerk kan bieden, een plek waar ze support voelen, zich gedragen voelen, ook op de momenten dat het lastig is. Een plek waar ze hun ei kwijt kunnen en hun successen kunnen delen, omdat dat ook helpt om je verder te krijgen in het proces.

Als je met niemand iets kan delen, dan wordt dat soms heel lastig. Helemaal als de mensen die je om je heen hebt nogal negatief kritisch kunnen zijn als je al een keer iets over je proces deelt.

Zorg dus voor een netwerk of de nodige support, want het kan je gaandeweg ontzettend helpen. En dat kan natuurlijk in de Blij Dieetvrij club, maar het kan ook zijn dat je een club vriendinnen verzamelt met wie je dit samen gaat doen. Ook dat zorgt natuurlijk voor support om je heen.

Tip 9: Heb een plan

"Vaak weten we wel iets over intuïtief eten, en denken we: we gaan wel gewoon beginnen met het loslaten van de eetregels en dan zien we wel wat er gebeurt. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van een plan."

Wat je nodig hebt, en dat zul je gaandeweg wel gaan merken, is iemand die je wijst op de belangrijkste haltes die je moet passeren, de belangrijkste dingen die je moet gaan onderzoeken voor jezelf. Hoe je jezelf kunt helpen in intuïtief eten, hoe je het jezelf makkelijker maakt, hoe je daadwerkelijk luistert naar je lichaamssignalen.

Het is fijn als je weet hoe je dat stap voor stap kunt aanpakken. Uiteraard kun je over al die verschillende thema's waarschijnlijk voldoende vinden, maar soms zijn het voor je gevoel allerlei puzzelstukjes die je bij elkaar moet gaan verzamelen om een plan te kunnen creëren. Het kan dan ook heel fijn zijn als dat plan er al ligt.

Dat is natuurlijk ook de bedoeling van de membersite in de Blij Dieetvrij club. Daar vind je videolessen die je begeleiden naar meer rust rondom eten, meer genieten van je lijf en vertrouwen op je lijf.

Tip 10: Geef toe wanneer je hulp nodig hebt

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Ik weet nog van mijn  proces, en dat is ook wel een beetje hoe ik ben, ook in mijn ondernemersreis herken ik dat in mijzelf, dat we als vrouwen de neiging hebben om te denken dat we het allemaal zelf moeten doen. Andere vrouwen konden dit ook zonder hulp, dus ik kan dit ook zelf.

Soms zit er een blokkade op het investeren in onszelf. Helemaal als je getrouwd bent, en je hebt een gezin. Ik vind het veel makkelijker om nieuwe kleertjes te kopen voor mijn zoon, en geld uit te geven aan de vakanties die we met zijn allen hebben, dan dat ik het vind om geld uit te geven aan mezelf. Dus ik weet dat daar soms een blokkade op kan zitten.

Net zozeer als kunnen toegeven dat je soms iets nodig hebt, of dat je iets kunt gebruiken. Toegeven dat je hulp nodig hebt is helemaal niet zwak. Ik vind dat eigenlijk een kracht van de vrouwen om me heen, als ze dat durven te erkennen.

Ik hoop dat deze tips je inspireren in jouw reis naar het zoeken naar rust rondom eten en rondom je lijf.

Mocht je het fijn vinden, weet dat je kunt instromen in de Blij Dieetvrij club. Of je nou bij ons in de community support wilt vinden, of de stap voor stap videolessen wilt volgen omdat je wel een plan kunt gebruiken, of je zoekt reflectievragen. Het maakt met niet uit waar je voor komt, je bent voor al die dingen welkom.


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}