december 9

3 mythes over intuïtief eten + #selfcaremaand in de club!

0  comments

Yes, het is deze maand #selfcaremaand in de Blij Dieetvrij Club! Ik vertel je er iets meer over in deze podcast-aflevering én bespreek 3 mythes over intuïtief eten die op het internet de ronde doen.

Seizoen 2

Aflevering 8

3 mythes over intuïtief eten (+ #selfcaremaand in de club!)

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Over #selfcaremaand

Het is zover, het is december, en het is deze maand #selfcaremaand in de blij dieetvrij club. Dit betekent dat ik aan de hand van een concrete opdracht dagelijks met de clubleden ga kijken hoe je jezelf kunt helpen om te blijven floreren tijdens deze decembermaand.

Het is natuurlijk een beetje een vreemde decembermaand. Normaal gesproken is de feestdagenperiode al chaotisch voor veel mensen rondom eten, maar deze decembermaand is misschien nog wel gekker dan alle andere. We hebben natuurlijk nog steeds te maken met alle corona regels. We vieren de feestdagen misschien wel op een hele andere manier dan we gewend zijn. Dus misschien heb je ook wel meer te maken met momenten waarop je je eenzaam, overprikkeld, angstig of gestrest voelt.

Meer dan een bubbelbad

Het leek me een goed idee om deze maand daarom de nadruk te leggen op selfcare! En dan niet in de vorm van een bubbelbad en een gezichtsmasker, maar selfcare waarbij je echt oprecht gaat luisteren naar de behoeften die je hebt.

Welke dingen kan ik doen zodat ik mezelf echt op een dieperliggend niveau help? 

We denken vaak: ik worstel met eten dus ik moet me richten op eten en dan komt alles goed. Als ik maar gewoon dat eten kan controleren en genoeg wilskracht kweek om te eten wat goed voor me is dan komt het goed. Maar eten gaat over zo veel meer dan alleen eten!" 

Saskia Koopman

Eten heeft zoveel verschillende functies. En pas als we langzaam stappen kunnen gaan zetten om te gaan ontdekken wat er allemaal speelt op een dieperliggende laag en daar actie in gaan ondernemen, dan kunnen we onszelf echt helpen. Ons eetgedrag is vaak alleen het resultaat of het gevolg, het is wat we aan de oppervlakte zien.

Masterclasses om die diepere laag te onderzoeken

De masterclasses die de afgelopen maand live zijn gegaan, bijvoorbeeld rondom de angst die we vaak hebben rondom gewichtstoename en de masterclass die ging over snacken in de avonduren, zijn masterclasses die zo goed zijn ontvangen omdat ze je helpen om die diepere laag te onderzoeken. 

Ze helpen je om te gaan kijken naar je eetgedrag:

  • wanneer wordt mijn eetgedrag gestuurd door angst en controlemechanismen?;
  • hoe kan ik mezelf daarin helpen en geruststellen?;
  •  Maar ook: wanneer heeft mijn eetgedrag te maken met andere dieperliggende verlangens of behoeften die ik wegstop, waarvan ik me eigenlijk niet eens bewust ben?

Die rust rondom eten komt vanzelf als je rust kan vinden op andere vlakken. Daarom ben ik ook zo blij dat #selfcaremaand van start is in de Blij Dieetvrij club. De opdrachtjes die we dagelijks met elkaar bespreken zijn klein, kosten niet veel tijd, maar het zijn wel net die aandachts-momentjes voor jezelf, die je nodig hebt om in deze gekke decembermaand te blijven floreren.

Mocht je benieuwd zijn en je bent geen lid van de club dan kun je natuurlijk altijd naar deze pagina over de Blij Dieetvrij Club gaan, daar vind je veel meer informatie!

3 Mythes over intuïtief eten

Ik wil het in deze podcast ook met je hebben over een aantal mythes die rondgebazuind worden op het internet over intuïtief eten.

Intuïtief eten is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Aan de ene kant vind ik dat leuk: YES, spread the word, laat alle vrouwen rust vinden rondom eten, een dieetvrij 2021 voor iedereen alsjeblieft! ?

Aan de andere kant merk ik dat de dieetcultuur het een beetje gekaapt heeft, die denkt aan deze trend hun eigen draai te kunnen geven. De focus ligt dan op gewichtsverlies. Wat je steeds vaker ziet zijn personal trainers of influencers die aangeven dat ze je willen helpen met afslanken door intuïtief eten. Dan gaan mijn haren overeind staan: op die manier ga je mensen op de lange termijn niet helpen.

Je kunt van intuïtief eten geen dieet maken

Je kunt van intuïtief eten geen dieet maken. Intuïtief eten gaat juist over vertrouwen op en luisteren naar je lichaamssignalen. Als jij diep vanbinnen de focus blijft leggen op gewichtsverlies, dan blijf je in eigen hoofd bezig met het getal op de weegschaal.

Intuïtief eten werkt alleen als je de focus op gewichtsverlies ook echt even aan de kant legt of in elk geval op een laag pitje zet, omdat je anders niet kunt luisteren naar je lichaamssignalen.

Intuïtief eten is ooit als raamwerk bedacht om mensen te helpen die worstelen met eten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij mensen met eetstoornissen. Het zijn principes die je helpen om de dieetcultuur te herkennen, de dieetmentaliteit los te laten en je te focussen op eten op een manier die goed voelt voor je lijf. 

Als we ons bezig blijven houden met onze buitenkant en hoe we eruit zien, dan kunnen we nooit echt vertrouwen op en luisteren naar ons lijf." 

Saskia Koopman

Vertrouwen op je lijf is een heel belangrijk thema is wat ik telkens blijf tegenkomen. Bij de volgende podcast, over 2 weken, ga ik het hier uitgebreider over hebben. Nu wil ik een aantal mythes met je bespreken rondom intuïtief eten.

Mythe 1: intuïtief eten is een excuus om je vol te proppen

In theorie is dit natuurlijk ook zo. Intuïtief eten (of, zoals ik het gebruik, in combinatie met vrij eten, echt toestemming voelen en ervaren rondom eten), betekent ook dat je kunt eten wat je wil en wanneer je wil. 

Maar intuïtief eten gaat ook over luisteren naar je intuïtie: wat voelt goed als je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Ik denk dat dat het sausje is wat mensen soms even vergeten over hun ideeën over intuïtief eten te gieten!

Als je net begint met intuïtief eten dan kan het voelen alsof je alles eet wat los en vast zit.  Het is ook logisch om dat een periode lang te ervaren. Je bent aan het zoeken hoe je aan de ene kant toestemming kan geven maar aan de andere kant ook lief kunt zijn voor je lijf. Dat is in het begin echt wel zoeken, en dit is iets waar ik vrouwen graag in begeleid.

Op een gegeven moment ga je merken dat je eet wat je wil, maar dat je lichaam ook op de rem gaat trappen. Je gaat merken: ik wil nu dit in plaats van dat, want ik weet dat het me doet floreren in mijn lijf.

Mythe 2: intuïtief en vrij eten kent helemaal geen structuur

Over intuïtief eten kan het beeld bestaan dat je aan het verdrinken bent. Er is geen structuur en je moet het zelf maar een beetje uitzoeken.

Dat is gelukkig niet waar. Er zijn namelijk 10 principes die je kunt volgen die je handvaten geven. Dat zijn geen principes die je vertellen wat en wanneer je moet eten. Je moet juist leren luisteren naar je lijf. Maar het zijn wel principes die je gaan helpen ontdekken wat je drijft rondom eten en hoe je jezelf daarin kunt helpen.

"Wanneer luister ik naar mijn hoofd, wanneer luister ik naar mijn buik, hoe kan ik mijn honger erkennen en daarop reageren? "

Maar ook: erkennen wanneer ik me verzadigd voel. Hoe kan ik me bewegen op een manier die me een goed gevoel geeft, hoe kan ik omgaan met emoties, los van eten? Deze principes geven je structuur.

Mythe 3: luisteren naar je lijf betekent dat je helemaal niet meer luistert naar je brein

We denken vaak: ik laat me helemaal leiden door mijn lijf, dat is alles wat belangrijk is.

Uiteindelijk zal je echter merken dat emoties en gedachten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Denken aan eten alleen al is vaak een hongersignaal. Hoe meer je obsessief nadenkt over eten, hoe meer het waarschijnlijk een teken is dat je honger hebt. Of dat je heel veel restricties ervaart.

Wat je gaat merken is dat intuïtief eten het beste voor je gaat werken als je brein en je lichaam samen werken.

Voorbeeld van hoe lichaam en brein samenwerken: als je weet dat je in de ochtend wakker wordt en je niet zo veel honger hebt, en je laat je enkel leiden door je lijf, dan ga je op dat moment nog niet eten. Maar je weet ook dat je daarna een vergadering van 3 uur hebt, en dat je dan waarschijnlijk wel veel honger krijgt. Je beslist dan om ’s ochtends toch wat te gaan eten. Dit doe je omdat je weet, dit is helpend, dit is lief voor mezelf. 

Nadenken over eten en ook nadenken over liefdevol bepaalde voedzame ingrediënten toevoegen aan je eetpatroon, is zeker helpend als het gaat over intuïtief eten. Het betekent dat lichaam en brein samenwerken. Je vertrouwt op je lichaamssignalen, maar ze zijn niet de holy grail’. Je zegt niet: ik mag van mijn lijf nu absoluut niet eten. Dan wordt ook intuïtief eten een dieet. 

Uiteindelijk is het een samenwerking tussen lichaam en brein, en is het zoeken naar hoe je jezelf toestemming kunt geven tegelijkertijd lief zijn te zijn voor je lijf en te luisteren naar de waardevolle signalen die je lichaam je geeft.

Saskia Koopman

Dat wat betreft het mythbusting gedeelte. Er vliegt zoveel onzin rond over intuïtief eten dat het goed is om het er af en toe even over te hebben. 🙂

In de volgende aflevering meer over hoe je stap voor stap kunt vertrouwen op je lijf. Tot dan!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}