juli 26

TikTok, cognitieve dissonantie & lichaamsvermijding

0  comments

Ik neem je in de nieuwe podcast-aflevering mee in mijn TikTok avonturen, maar ik vertel je ook iets meer over cognitieve dissonantie (en waarom je met mensen die niet anti-dieet zijn in een behoorlijke discussie kan belanden. En we praten over body checking en lichaamsvermijding, en hoe dit gedrag impact heeft op ons lichaamsbeeld.

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 18

TikTok, cognitieve dissonantie & lichaamsvermijding

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Jezelf écht zien - Omgaan met foto's van jezelf

  • Heb jij weleens het idee dat je niet zo fotogeniek bent?
  • Ben jij meestal degene die de foto maakt, in plaats van dat je er op staat?
  • Heb je de neiging jouw lijf te verstoppen op de foto?
  • Of vermijd je foto's van jezelf het liefste, omdat je merkt dat ze een stortvloed aan negatieve lichaamsgedachten en zelfkritiek oproepen?

Als je dat herkent, ben je zeker niet alleen. Jezelf terugzien op foto's is iets wat voor veel mensen een lichaamstrigger is. Iets, wat kan leiden tot negatieve lichaamsgedachten en misschien ook wel verlangens op weer op dieet te gaan.

In de nieuwste masterclass uit de Blij Dieetvrij Club, die niet alleen reflectie maar ook actiegerichte opdrachten bevat, leer je anders naar jezelf kijken op foto's en zet je stappen in zelfacceptatie.  
Er is misschien ook geen beter moment voor deze masterclass, dan in het hart van de zomer, waarin je misschien weer wordt overladen met vakantie-kiekjes! Je vindt de masterclass vanaf 1 augustus 2022 in de Blij Dieetvrij Club!


Waarom we onze emoties gedurende de dag negeren

Een aantal weken besloot ik toch nog eens TikTok te downloaden, om te onderzoeken of ik daar met Blij Dieetvrij nog wat kon toevoegen.

(Instagram is me de laatste jaren toch al steeds meer aan het uitnodigen om bewegende beelden zoals stories en video´s te plaatsen, dus het is niet alsof het heeeel ver buiten mijn comfortzone ligt...)

En ik geloof van wel (dat ik nog iets kan toevoegen). ?

"Ik ben nog steeds een tikkeltje in shock over de trends met het liedje "schipper mag ik overvaren ja of nee?" waarbij vrouwen voor-foto's laten zien, om vervolgens na-foto's te tonen met de songtekst "je hebt de boot gemist". (Boot is een nummer wat ze van mij sowieso uit de Nederlandse top 40 mogen schrappen!)"

De schoonheids- en dieetcultuur is op TikTok in alle hevigheid aanwezig.

En ook al denken we dat we daar niet zo vatbaar voor zijn, onderzoek laat helaas nog steeds zien dat het behoorlijk veel onderling vergelijken uitlokt en kan leiden tot een negatief lichaamsbeeld.

Ik gebruikte TikTok in alle eerlijkheid tot dusver vooral om schattige puppy filmpjes te kijken *smelt*...

puppy

... maar ik heb er dus toch een beetje mijn missie van gemaakt om ook op die app een tegengeluid te laten horen (en zien). ?

Want ja, ik geloof dat álle lichamen meer respect verdienen, en we mogen stoppen met ons lijf zien als een plaatje, wat enkel en alleen bestaat om mooi gevonden te worden.

Body checking en lichaamsvermijding

Met "body checking" bedoelen we de kleine rituelen die we kunnen ontwikkelen om ons lijf te checken, controleren en fixen gedurende de dag. Je bent dan eigenlijk de hele dag bezig met het observeren van jouw lichaam.

Lichaamsvermijding is een andere zijde van de medaille. Dit is wat er gebeurt als je jouw lijf eigenlijk vooral uit de weg gaat. Als je niet meer naar jouw lijf kijkt in de spiegel, jouw lichaam verstopt onder bepaalde kleding, en probeert om vooral níet meer op foto's te staan (of jezelf verstopt achter andere mensen).

Lichaamsvermijding of body checking zijn vaak een reactie op een lichaamstrigger, of negatieve ervaringen met het lijf. Ze brengen zelf ook weer de nodige problemen met zich mee, omdat ze kunnen leiden tot lichaamsschaamte (Solomon-Krakus & Sabiston, 2017).

Hoe ontstaat lichaamsvermijding?

Lichaamsvermijding is in feite een zelfbeschermende actie: Je wil die negatieve gevoelens niet voelen, je wil je niet meer rot voelen over jouw lijf.

En het is iets, wat zichzelf ook in stand houdt: hoe meer je jezelf verstopt, en jouw uiterlijk vermijdt, hoe minder je bijvoorbeeld te maken krijgt met opmerkingen over jouw lichaam.

"Deze vorm van zelfbescherming is eigenlijk een vorm van zelf-afwijzing. - Thomas Cash"

Eigenlijk zeg je tegen jezelf: "mijn lichaam is niet te accepteren", iets wat zowel jouw zelfvertrouwen als jouw zelfbeeld geen goed doet.

Jezelf zien in foto's 

Nu is de zomer natuurlijk niet alleen het door veel mensen gevreesde "bikini-seizoen", maar mensen gaan ook vaak op vakantie en maken dan de nodige kiekjes gaandeweg.

Nu ben ik wel benieuwd:

  • Heb jij weleens het idee dat je niet zo fotogeniek bent?
  • Ben jij meestal degene die de foto maakt, in plaats van dat je er op staat?
  • Heb je de neiging jouw lijf te verstoppen op de foto?
  • Of vermijd je foto's van jezelf het liefste, omdat je merkt dat ze een stortvloed aan negatieve lichaamsgedachten en zelfkritiek oproepen?
Als je dat herkent, ben je zeker niet alleen. Jezelf terugzien op foto's is iets wat voor veel mensen een lichaamstrigger is. Iets, wat kan leiden tot negatieve lichaamsgedachten en misschien ook wel verlangens op weer op dieet te gaan.

In de nieuwste masterclass uit de Blij Dieetvrij Club, die niet alleen reflectie maar ook actiegerichte opdrachten bevat, leer je anders naar jezelf kijken op foto's en zet je stappen in zelfacceptatie.  

Er is misschien ook geen beter moment voor deze masterclass, dan in het hart van de zomer, waarin je misschien weer wordt overladen met vakantie-kiekjes! ?


Wil je deze masterclass ook graag volgen? Word dan gerust lid van de club. Dat kan ook enkel voor een maandje, als je alleen die masterclass zou willen volgen!


Omgaan met lichaamsvermijding en foto's van jezelf

Ik wens je een superfijne zomer. Dat jij ook maar jouw plekje mag innemen op die familie-foto's. Dat je mooie herinneringen mag maken, lós van hoe je eruit ziet!

saskia koopman


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}