april 22

Intuïtief eten lukt niet: 3 redenen waarom

0  comments

Het bijzondere is dat we vaak denken dat als we iets nieuws leren (nieuwe kennis vergaren en nieuwe inzichten hebben). Dan denken we vaak dat daarmee meteen ons leven verandert. En dat we "er" dan zijn. Dat dan alles oké is. En helemaal als het gaat om de weg naar je voedselvrij voelen en jouw lichaam accepteren geldt: dan kunnen we héél veel leren, en dan kunnen we toch nog het idee hebben dat we het niet kunnen integreren. Dat we het toch niet helemaal kunnen voelen of ervaren.

In deze podcast ga ik het daar over hebben: welke 3 obstakels er in de weg staan om dat wat je nu weet ook écht te voelen en integreren. Waarom intuïtief eten soms gewoon niet lukt.

Aflevering 17: Intuïtief eten lukt niet, 3 redenen waarom

Ik vertel je meer over de 3 obstakels die in de weg staan om dat wat je wel weet, ook écht te voelen en integreren. Press play!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Ik heb die plek nog niet bereikt

We willen allemaal écht die plek van rust en vrede vinden. En misschien ben je al weken, maanden of zelf jaren bezig om die voedselvrijheid en rust rondom ons lijf te vinden?

Allereerst wil ik het hebben over "die plek". De maatschappij werkt heel erg zo: als ik dat heb bereikt, dan... Als ik zoveel kilo ben afgevallen dan... Dan zal ik rust vinden. Dan zal ik gelukkig zijn.

Helaas is het zo dat negatieve gedachten en gevoelens ALTIJD onderdeel zullen blijven uitmaken van ons leven. Er is niet zo'n moment waarop we ons ALTIJD ontspannen voelen rondom eten. Of waarin we altijd content zijn met ons lijf.

Er zullen namelijk altijd dagen zijn, waarop we dat even niet zo voelen. En natuurlijk is het zo, dat als je aan dit proces begint en eraan gaat werken dat die dagen waarop je minder goed in jouw vel zit, zullen afnemen. Maar dat betekent niet dat ze helemaal weg zullen gaan.

Er is niet echt een "dan". Er is geen perfect aankomstmoment waarop alles los, vrij of geweldig voelt. Zowel de ups als de downs maken onderdeel uit van onze menselijke ervaring.

De "downs" de ruimte geven

Ook die downs mogen we voelen. Die mogen er zijn. Juist door ze de ruimte te geven kunnen we ze ook weer laten gaan. En juist als we ons lijf de toestemming geven om alles te voelen wat er is, zullen we ook steeds meer "ups" gaan voelen. Dat we ook steeds meer die positieve flow kunnen ervaren.

(Even voor de clubleden: in de Masterclass Acceptatie leer ik je hier alles over!)

Obstakel 1: Je weet niet hoe je alles moet integreren

Ook ik heb hier zelf héél lang mee geworsteld. Hoe integreer je nou alles wat je leert? Als je een beetje lijkt op de vrouwen die ik begeleid, dan geldt waarschijnlijk het volgende:

  • Je bent van nature best goed in redeneren;
  • Je hebt al heel veel (boeken/blogs) gelezen over dit thema;
  • Of een hele hoop podcasts beluisterd;
  • Misschien heb je ook al eerder (les)programma's gevolgd?

En het bijzondere is, ook al wéét je hoe bepaalde dingen werken: er zit een heel groot verschil tussen dingen weten en ze ook zo ervaren.

“Er wordt weleens gezegd: kennis moet in jouw lichaam komen, voordat het wijsheid wordt.


Saskia Koopman


Je moet dingen dus ook écht gaan doen en ervaren, voordat je ze echt gaat snappen. Dit is waarom ik vrij recent de Masterclass "Van snappen naar voelen" heb gedeeld in de Blij Dieetvrij club. (Dat linkje werkt natuurlijk alleen voor actieve clubleden ;))

We kunnen wel heel veel snappen, dat betekent niet meteen dat we meteen verschil ervaren. Een heel groot obstakel is namelijk dat we vaak bang zijn om dingen echt te voelen. Om bepaalde dingen te gaan ervaren. Waardoor we niet die omslag kunnen maken naar doen.

Waar we doorgaans bang voor zijn

  • De periode van gewenning: een periode die zich dikwijls typeert door ongecontroleerder eten, omdat je start met alle eetregels loslaten, en jouw brein én lichaam nog even moet vertrouwen op dit proces.
  • De wanhoopsfase: De periode waarin je even al jouw angsten onder ogen moet komen.
  • (Tijdelijke) gewichtstoename: We komen dikwijls tijdelijk even méér gewicht aan dan van nature bij ons lijf past (bij ons vetset-point).


Dit zijn allemaal dingen die onderdeel kunnen zijn van de weg naar voedselvrijheid. En omdat we zo bang zijn voor alle dingen die zouden kunnen gebeuren, blijft de kennis vaak wel aanwezig, maar heeft deze niet écht de impact die we zoeken.

Omdat we vanwege die angsten niet daadwerkelijk ook die stappen durven te zetten om te ervaren en te doen. En helemaal als het gaat om voedselvrijheid vinden en vrede rondom jouw lijf vinden, is het heel belangrijk dat je ook daadwerkelijk gaat luisteren naar jouw lijf. Naar jouw lichaamssignalen. Dat je jezelf gaat voeden, ook al heb je te maken met een extreme oerhonger, omdat je jezelf een periode lang van alles heb ontzegd.

Ja, dan is het heel eng, omdat je voor jouw gevoel jezelf een periode-lang gaat overeten. Maar in de realiteit is het vaak geen overeten. Vaak is het écht een periode van bijvoeden. Zodat jij jouw lijf echt continu het signaal kan geven dat eten mag en is toegestaan.

Als hier bij jouw een obstakel ligt: kijk eens naar hoe je dingen echt kan doen en ervaren. Zodat je al jouw kennis echt kan gaan integreren en je eigen kan maken. En heb je hier moeite mee, dan kan het wijs zijn om hier hulp voor in te schakelen. Ik help je hier met liefde mee

Obstakel 2: We staan geen rommeligheid toe

We verwachten van onszelf dikwijls dat we dit proces aanpakken op een gestroomlijnde manier. We willen dat we dit traject perfect volgen. Dat alles goed gaat. We staan onszelf niet toe het op een manier te doen die rommelig is.

Veel van de vrouwen die worstelen met eten en met hun lijf, hebben de neiging om perfectionistisch te zijn. En dat perfectionisme zorgt er voor dat we ook willen dat dat proces naar voedselvrijheid, en vrede rondom eten en ons lijf, perfect verloopt. "

We willen de stappen 1 voor 1 zetten zoals we ze zouden moeten zetten. We willen dat dingen meteen goed gaan: dat we meteen geen last meer hebben van eetbuien.

En ook in dat hele proces blijven we onszelf beoordelen. We beoordelen onszelf over het feit dat we ons lijf nog niet kunnen acccepteren. We beoordelen onszelf over het feit dat we zo lang ge-dieet hebben, ook al werkte het niet. We nemen het onszelf kwalijk dat we ons niet snel genoeg vrij voelen van al die thematiek. Of dat we niet snel genoeg afkomen van de eetbuien.

Er is dus maar één manier om jezelf door dit obstakel heen te helpen. En dat is: door jezelf toestemming te geven om het rommelig te laten zijn. Om het allemaal te accepteren zoals het is, en zoals het gaat (meer daarover in de Masterclass Acceptatie in de Blij Dieetvrij Club!). Er zit zo'n ontzettend grote kracht in de acceptatie van dat wat er nu is. Je moet eerst accepteren wat er nu is, voordat je ook stappen kunt zetten in de richting van verandering.

“Vanuit een stukje zelfcompassie en vanuit "het is oké zoals het nu is", kun je jezelf de ruimte geven om dit proces op jouw eigen rommelige manier, te gaan doormaken. Want dit proces is voor iedereen anders.”


Saskia Koopman

Obstakel 3: Onze oude identiteit

Het laatste obstakel heeft te maken met onze oude identiteit. Die laten we namelijk vaak maar moeilijk los.

Je moet het een beetje zo zien: we vertellen onszelf maar al te vaak verhalen over onszelf. Over wie we zijn. Over hoe we zijn. Over hoe we in elkaar zitten. Het zijn vaak verhalen die we met moeite loslaten.

Misschien heb je weleens verhalen gehoord over mensen die de loterij wonnen binnen een paar jaar weer helemaal blut waren? Vaak heeft dat ermee te maken, dat die mensen niet hun identiteit hebben aangepast aan hun nieuwe realiteit. Ze acteerden namelijk nog steeds vanuit ideeën over hoe rijk ze waren, wat bij ze paste. "Ik ben nou eenmaal altijd arm geweest. Rijkdom is niet iets wat past bij mijn familie."

Laten we even naar voorbeelden kijken die passen bij ons thema. Ik spreek heel veel vrouwen die het volgende zeggen over wie ze zijn:

  • "Ik ben nou eenmaal een emotie eter. Dat is gewoon wie ik ben. Dat is hoe ik met emoties omga"

En misschien kun je je daarom nu al meteen voorstellen waarom het je met die overtuiging ook niet gaat lukken, om je daarvan los te maken.Want we doen nou eenmaal graag dingen die passen, bij het beeld wat we van onszelf hebben. Dus als jij diep van binnen de overtuiging hebt dat je zo bent, en dat je altijd zo zal blijven, dan zal dat ook zo zijn. Omdat je de dingen zal gaan doen, die daarbij passen.

Het verhaal dat jij jezelf vertelt

Als jij jezelf vertelt dat je al heel veel diëten hebt geprobeerd, of zelfs mindset-programma's hebt gevolgd, en dat die allemaal mislukt zijn. En je besluit aan jouw reis naar een dieetvrij leven te beginnen. Dan is de kans heel groot dat je jezelf daarover ook vertelt: "dat het je waarschijnlijk toch niet zal gaan lukken".

Omdat dat nou eenmaal dat beeld is wat je van jezelf hebt, en waar je je van nature aan vast klampt.

  • "Ik ben nou eenmaal iemand die overal aan begint, maar het nooit afmaakt."
  • Of "Ik ben nou eenmaal iemand die te bang is, om daadwerkelijk iets te gaan doen.

Dus diep van binnen zit er ergens een overtuiging. En die geeft heel veel te maken met een oude identiteit die je van jezelf hebt. Dus: hoe je jezelf ziet.

Als we dingen gaan doen die niet passen bij die oude identiteit, dan gaan we ons op een gegeven moment saboteren. "



Saskia Koopman

In een nieuwe identiteit stappen

Het is belangrijk om die verhalen bij jezelf te gaan ontdekken, zodat je jezelf er ook weer van los kunt maken. Zodat je steeds beter doorkrijgt hoe je in een nieuwe identiteit kan stappen.

Namelijk de identiteit van de vrouw die zegt "Ik ben vrij." Ik voel me vrij, en ik mag vrij zijn. Ik heb vertrouwen in het vrij zijn!

Samenvatting

Nog even samenvattend heb ik met je in deze podcast 3 obstakels besproken die je mogelijk het gevoel geven dat intuïtief eten niet lukt. Dat je er "nog niet bent", of het niet kan voelen of ervaren.

Niet weten hoe je alles wat je leert moet integreren in jouw leven. Je blijft steken op weten, en komt niet bij voelen en doen.

Je geeft jezelf niet de toestemming om dit proces rommelig te laten zijn. (vanuit oordelen en perfectionisme)

Je zit vast in een oude identiteit, waarvan je maar moeilijk los komt.

Ik ben benieuwd welke obstakels jij herkent? Ik kijk graag met je me als je mijn hulp wilt aanpakken.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

eetbuien, eetgedrag, intuïtief eten, ongezond, overeten, podcast, stoppen, suiker, suikerverslaving


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}