juni 30

Jezelf wapenen tegen ‘summerbody’ nonsens, intuïtief bewegen & meer

0  comments

Deze podcast gaat over intuïtief bewegen, en hoe je jezelf kan wapenen tegen alle "summerbody goals" nonsens die je in de zomer altijd kan vinden op social media. 

blij dieetvrij podcast Seizoen 2 - Aflevering 22

Jezelf wapenen tegen "summerbody" nonsens, intuïtief bewegen & meer

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Over "summerbody goals"

Eerst even over die summerbody goals, wat natuurlijk heel erg speelt in de zomer. Het verschrikkelijke is dat ik merk dat ik in deze weken dood word gegooid met reclames over hoe ons lichaam 'bikini-proof' gemaakt moet worden, hoe we moeten veranderen, hoe we nog snel even voor de zomer een paar kilo's moeten verliezen.

Als je dat herkent, dan ken je misschien ook wel de summerbody goals die voorbijkomen op social media, de fitness influencers die je inspireren om doelen te stellen om je lichaam te veranderen. Het lastige is dat zodra we ons focussen op het feit dat ons lichaam niet goed genoeg is, en dat het aan andere eisen zou moeten voldoen, dan creëren we voor onszelf heel veel ongeluk, een lager zelfbeeld en heel veel onrust rondom eten.

Laten we daarom allereerst eens even stilstaan bij deze doelen. Ze helpen je niet! 

Hoe kom je los van dat verlangen altijd maar slanker te zijn?

En daarom wil ik in deze podcast iets dieper ingaan op hoe je los kunt komen van het verlangen dat jouw lichaam altijd maar anders of slanker moet zijn. Het is niet gek dat alles wat je om je heen ziet continu dat verlangen bij je aanwakkert. Dat is vaak ook de bedoeling van dat soort advertenties. Dat je het gevoel hebt dat je gelukkiger en blijer kunt zijn als je slanker bent bijvoorbeeld. En wat nu ook heel veel gebruikt wordt, is dat je veel gezonder kunt zijn als je slanker bent. Een overtuiging die natuurlijk niet klopt, omdat mensen ook op een hoger gewicht ontzettend gezond kunnen zijn. En sommige mensen met een lager gewicht juist ongezonder zijn, omdat ze daarmee vechten tegen hun natuurlijke gewicht.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen, die zo simpel zijn dat ze niet significant lijken, maar die stiekem wel helpen bij het loslaten van dat verlangen om je lichaam te veranderen.

1. Gooi die kleding weg waarbij je denkt: “ooit pas ik er weer in”.

In de afgelopen weken merkte ik dit ook in de community van de Blij Dieetvrij club. Misschien komt het omdat de zomer eraan komt, dat is vaak een tijd dat we de kastdeuren opentrekken en we met vlagen ongelukkig kunnen worden van onze kledingkast. Omdat we bijvoorbeeld niet meer in de zomerkleren van vorig jaar passen. Misschien ook wel omdat de wat blotere kleding jou onzeker maakt. En daarom is de aandacht voor de kleding die in je kast ligt heel waardevol.

En helemaal als we kijken naar het weggooien van de kleding die niet meer past. Dat is echt een kernelement van ervoor zorgen dat je dat verlangen om je lichaam te veranderen kan loslaten. Je kunt je voorstellen dat wanneer je je kastdeuren opendoet, en die favoriete jurk ziet hangen die je al lang niet meer past, dat je telkens weer dat verlangen aanwakkert. Het zijn de kleine dingen, waarvan we denken dat ze niks doen, die toch onbewust impact op ons hebben.

"Ik herken ook wel dat je soms items hebt waar een verhaal achter zit, waar je mooie momenten in hebt meegemaakt. Zo heb ik een prachtig jurkje uit Amerika, gekregen van mijn schoonzus. Het is heel logisch dat er een bepaalde waarde hangt aan dat soort items. En toch kan het zijn dat dat soort kledingstukken je in de weg zitten, als je ze continu in je kast tegenkomt."

 Kijk deze zomer hoe je echt kleding kunt kopen die je goed past op dit moment. En die je ook een comfortabel gevoel geeft. En dat betekent niet dat je kleding moet kopen die je helemaal bedekt bijvoorbeeld, als je je zorgen maakt over je lijf, want jouw lijf mag er gewoon zijn, je mag gewoon ruimte innemen in het lijf waar je nu in leeft. Maar zoek wel kleding waar je je comfortabel in voelt. Dat is echt ontzettend belangrijk, en je zal er echt geen spijt van krijgen. Ik beloof het.

Gooi de kleding weg waarbij je denkt dat je er ooit weer in gaat passen. Geef ze weg, verkoop ze op Vinted of Marktplaats. Er zijn genoeg sites waarop je met je kleding nog wat geld kunt verdienen, en daarmee kun je dan weer iets nieuws kopen.

2. Gooi je weegschaal weg.

Dit is iets waar ik heel vaak weerstand bij voel bij anderen, omdat ze denken dat ze hem nodig hebben, want ze moeten toch weten hoe veel ze wegen? En het is heel goed om stil te staan bij die overtuiging:

  •  Waarom moet je dat eigenlijk weten?
  • Wat is er op dit moment afhankelijk van jouw gewicht?
  • Welke waarde hecht jij er zelf eigenlijk aan? Het is letterlijk alleen maar een getal?

Het zegt niets over hoe gezond je lijf is, hoe je energieniveau is, hoe sterk je bent, hoe flexibel je je voelt.

Jouw lichaam geeft je genoeg signalen over hoe ze zich voelt en wat ze nodig heeft. En als je kunt gaan reageren op die interne signalen, die signalen van je lichaam, dan heb je alles wat je nodig hebt.

Dat nummertje is iets waar we zo ontzettend veel waarde aan kunnen hechten in onze maatschappij. En het is zeker iets dat niet helpt als het gaat om het loslaten van het verlangen om je lijf te veranderen. 

"Telkens als je op de weegschaal gaat staan, dan geef je jezelf het signaal dat dit blijkbaar iets is wat je belangrijk vindt. Bovendien zorgt het ervoor dat je je focust op de buitenkant van je lijf, het plaatje, je uiterlijk, in plaats van dat je je richt op hoe je je voelt, wat vandaag goed voelt voor je lijf, en hoe je vandaag goed voor je lichaam kunt zorgen en kunt luisteren naar haar signalen."

Iets over mijn weegschaal...

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik ook nog steeds een weegschaal in huis heb, heel ver weg geschoven, in een donker hoekje onder mijn bed waar lekker veel stof ligt. Zo ver weg dat ik hem niet zie, dat ik niet geneigd ben om hem te pakken. De enige keer dat dat ding onder het bed vandaan komt, is als ik mijn koffer moet wegen om te kijken of hij mee mag in mijn handbagage. Verder heb je dat ding echt niet nodig.

Berg hem op, leg hem op zolder, desnoods stop je hem in je reiskoffer, maar zorg dat hij niet in de buurt staat, dat je er niet de hele tijd mee bezig bent. Uiteraard zijn er momenten dat je wel gewogen moet worden, misschien omdat je bepaalde medicijnen gebruikt die afhankelijk zijn van je lichaamsgewicht, maar weet dat de dokter dat dan kan doen, en dat jij niet elke dag opnieuw weer dat gewicht hoeft te weten.

Voor heel veel mensen is dit overigens een controle- mechanisme. Als je weerstand voelt bij dit thema, dan betekent het waarschijnlijk dat je het controleren van je gewicht gebruikt om onrust op andere plekken in je leven te controleren.

saskia koopman


Dus zeker interessant om daar eens onderzoek naar te doen. Hier heb ik ergens aan de start van de Blij Dieetvrij podcast een aflevering over opgenomen. Deze gaat over wat je nou eigenlijk probeert te controleren. Zeker interessant om die er nog eens bij te pakken. Je vindt hem hier (Waarom heb ik behoefte om mijn eetpatroon te controleren? - Blij Dieetvrij)


3. Verwijder social media-accounts die ervoor zorgen dat je continu je lijf met dat van een ander vergelijkt

Dit is zo belangrijk. Wij hebben zelf zo veel impact op wat we elke dag opnieuw weer zien. Dus als je veel op social media zit, zorg dan dat de dingen die je voorbij ziet komen je inspireren.

We denken vaak dat als we maar genoeg naar andere ‘fitfluencers’ kijken, we vast wel zin krijgen om te sporten. Maar vaak zorgt dat er juist voor dat we in een soort alles-of-niets cyclus terecht kunnen komen. We gaan ergens zo hard voor dat we het niet kunnen volhouden. Ik zal aan het eind van deze podcast nog iets meer vertellen over sporten en bewegen, en hoe die alles-of-niets mindset eruitziet.

Maar weet dat je jezelf kunt helpen door op Instagram, facebook en andere kanalen accounts te volgen die helpend zijn. En welke video's bekijk je eigenlijk op YouTube? Ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die ontzettend bezig zijn met hun lichaam, en van daaruit video's kijken op YouTube die gaan over wat iemand eet op een dag. Besef je dat dat soort video's nooit een representatie zijn van de werkelijkheid. En als ze dat wel zijn dan is het vaak maar 1 dag uit het leven van een YouTuber en, heel eerlijk, vaak wordt er dat soort dagen zo weinig gegeten dat het niet onlogisch is dat ze de dag erna wat moeten inhalen of misschien zelfs een eetbui hebben. Vergelijk jezelf daar alsjeblieft niet mee.

4. Breng meer tijd door in je blootje

Het klinkt misschien een beetje vreemd, ook omdat ik soms met vlagen mensen adviseer om niet naar jezelf te kijken, niet in de spiegel te kijken, maar wat tijd naakt doorbrengen kan heel erg waardevol zijn om jezelf en je lichaam op een andere manier te leren kennen.

Het helpt je echt om op een andere manier naar je lichaam te kijken.

  • Je kunt bijvoorbeeld in je blootje yoga doen, maar je kunt ook gewoon lekker een keer in je blootje op de bank gaan hangen en een kopje thee drinken. Je geeft jezelf letterlijk de ruimte om te zijn zoals je bent.
  • En als het gek voelt om in je blootje op de bank te zitten, ga dan lekker in je blootje in bad zitten, dat werkt ook. Ook dat kan helpen om je lichaam op een andere manier te leren kennen. En het kan ook gewoon heel fijn zijn, met de kaarsjes aan en een muziekje erbij.


Door tijd naakt met jezelf door te brengen, jezelf op een liefdevolle manier aan te raken, geef je jezelf het signaal dat je lichaam er mag zijn.

Saskia Koopman


Als je de neiging hebt om 's ochtends snel iets aan te trekken zodra je uit je bed stapt, snel je lijf onder je kleren te bedekken als je uit de douche komt, dan is dat misschien een signaal dat je je niet comfortabel voelt in je blootje. En dat is iets wat je ook gewoon kunt oefenen, daar kun je aan wennen, en dat kan ook zeker helpen. Er zijn wetenschappelijke studies die hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in je blootje helpt om je comfortabeler te voelen in je eigen lijf.

Warm weer is ook een lichaamstrigger

En over dat meer bloot zijn: de afgelopen weken was het natuurlijk superwarm in Nederland, en van daaruit kreeg ik meerdere berichtjes van vrouwen die aangaven dat ze zich zo oncomfortabel voelden in hun eigen lichaam.

Besef dat als het heel warm weer is, ons lichaam de neiging heeft om vocht vast te houden, een beetje op te zwellen. Ik heb het zelf ook gemerkt, ik kreeg op een gegeven moment mijn trouwring niet meer af, mijn vingers waren helemaal dik geworden. 

"Het is helemaal niet gek dat als het heel heet is buiten, dat je je oncomfortabel voelt in je lijf. We denken dan vaak dat dat te maken heeft met het feit dat ons lichaam niet goed is, dat ons lichaam moet veranderen, het kan echt een lichaamstrigger zijn. "

Maar weet dat het echt te maken heeft met het warme weer. Zoek dan vooral manieren om af te koelen, lekker in een koud meertje gaan zwemmen bijvoorbeeld, dat kan helpen om je beter te voelen.

5. Stop met tellen

Als je op dit moment denkt: ja maar, Saskia, ik tel helemaal niet, dan zeg ik alleen maar: YES! Goed bezig. Dat is de manier waarop je je lichaam kunt eren, door gewoon te luisteren naar je lijf en je lichaamssignalen.

Maar als je de neiging hebt om dingen te tellen, zoals calorieën, koolhydraten, macro’s, punten, weet dan dat dit iets is wat zo veel ruimte in je hoofd inneemt. Het is echt verloren aandacht. Aandacht die je ook kan spenderen aan in het hier en nu genieten.

Zeker nu de vakantie er aan komt, lekker genieten van de omgeving, van de mooie dingen om je heen, misschien ook van familie en vrienden. En niet bezig te zijn met het vullen van je hoofd met het tellen van dingen die echt niet belangrijk zijn om te tellen. En wat daar heel erg mee te maken heeft is het tellen van je stappen. Het helpt echt om je stappenteller af te doen, een post-it te plakken over de teller van jouw favoriete fitnessmachine in de sportschool.

Op die manier ben je niet bezig met de nummertjes en leef je gewoon in jouw lijf. Het is heel fijn om te ontdekken hoe je kan genieten van bewegen in het moment.

Intuïtief eten en bewegen, mijn verhaal

Toen ik jong was, sportte ik nog voor mijn plezier. Ik mocht van mijn ouders van alles proberen. Ik heb getennist en paardgereden. Dat laatste bleek niet echt mijn ding, want ik was best bang voor die grote beesten. Ik weet nog dat iedereen keihard moest lachten toen ik een paard van stal moest halen, ik met het paard aan de hand naar de deuren liep en toen bedacht dat ik niet met dat paard samen door de deur paste. Dat paard was zo groot, ik wist gewoon even niet meer wat ik moest doen. Ik stond daar dan ook bekend als dat meisje dat het paard als eerste door de deur liet gaan, en zelf achter het paard aan liep. 

Ballet heb ik ook geprobeerd, en daar werd ik blij van: ik startte met klassiek ballet en jazzdans, en eindigde in mijn tienerjaren met hiphop.

Pas toen ik mijn eerste vriendje kreeg, maakte ik me steeds meer zorgen over mijn lijf: ik begon met hardlopen, in de hoop wat strakkere billen te krijgen. Ik dwong mezelf gaandeweg om steeds verder te rennen. Ik kocht een hip sporthorloge en hield alles nauwkeurig bij. Zo werd sporten een manier om lekker eten te "verdienen".

Ik ontwikkelde een haat/liefde verhouding met sport

Omdat ik niet altijd zin had om mezelf af te peigeren en talloze kilometers te rennen, ontstonden er ook fases waarin ik helemaal niet ging. De focus op mijn lijf, leidde uiteindelijk tot een haat/liefde verhouding met sport.

Dan weer meldde ik me aan voor een Pilates lesje, en stopte ik er binnen enkele maanden weer mee. Of ik startte op de sportschool, en vervolgens zegde ik na een paar maanden mijn abonnement maar weer op, omdat het me zo tegenstond.

Ik heb mezelf gaandeweg nooit écht te ver afgemat, maar mijn aanpak zorgde er wel voor dat bewegen een negatieve bijsmaak kreeg. En dat er periodes waren dat ik niet meer deed dan soms een keer de fiets pakken in plaats van de auto.

Hoe doelloos wandelen alles veranderde

Dat veranderde toen ik een paar jaar geleden startte met wandelen. Dat was iets waar ik als tiener nogal een hekel aan had, omdat mijn ouders ons vroeger in de vakantie altijd de langste bergwandelingen lieten maken. Ik riep ook altijd dat de berg er van beneden veel mooier uitzag, want dan kon je tenminste de berg zien. En als je er bovenop staat, dan zie je die berg niet meer.

Nu was het echter anders. Ik sprak met mezelf af dat ik me puur zou richten op hoe ik me wat minder lamlendig kon voelen. Dat ik het deed om mijn conditie te verbeteren, en dat ik los zou laten wat het kon doen voor mijn uiterlijk. Ik deed ook expres mijn sporthorloge af: de druk om altijd maar een X aantal stappen te lopen, stond me ook tegen.

Ik stond mezelf toe gewoon te genieten. Om te stoppen als ik geen zin meer had. Ik zou niets meer tellen, tracken of bijhouden. Gewoon mindful, in het moment, genieten van het uitzicht, de geur van het bos, en het gekraak van de blaadjes onder mijn schoenen.

Ik richtte me enkel nog op dat wat me BLIJ maakte

Ik wilde onderzoeken hoe bewegen me blij kon maken. Deze insteek maakte dat ik gaandeweg steeds meer kon genieten van bewegen: inmiddels ook van yoga, bijvoorbeeld. Van dansen door de kamer, een korte work-out volgen via YouTube (zoals van de Thank Bod serie van Ashley Graham!), en soms een blokje hard gaan op mijn wielrenfiets, om extra uit te waaien.

Ik merkte ook dat ik mezelf eindelijk écht rust kon gunnen. Dat ik mezelf dan niet meteen als lui hoefde te bestempelen. Ik realiseerde me dat ik iets niet minimaal X keer, minuten of kilometers hoef vol te houden, voordat het "telt".

Sporten, om om te gaan met emoties en me energiek te voelen

Ik merkte op dat slechts een paar minuten bewegen me al kon helpen om me energie te geven, of mijn vastzittende emoties los te maken. (Iets waar ik in module 7: vertrouwen op jouw lijf, dieper op in ga!). 

Er zijn fasen in de maand waarop mijn lijf niet wil (meer daarover in de masterclass "In the Flow, over samenwerken met jouw lijf tijdens jouw menstruatiecyclus. Ook deze vind je bij het bonusmateriaal in de Blij Dieetvrij Club). En ook dat is oké. In bewegen hoeft er geen alles of niets te zijn. 

Het is zo belangrijk om gaandeweg te blijven luisteren naar wat goed voelt voor jou. En als je merkt dat iets je tegenstaat, is dat een perfect teken om het eens wat anders te doen.

saskia koopman


Van impasse tot beweegdrang

We kunnen het effect van lichaamsbeweging voelen in ons lijf, ons humeur. Maar ook in onze conditie en onze energie.

Net zoals bij voeding is het iets wat we nodig hebben om te floreren in ons leven. Maar ook hiervoor geldt dat we soms dat pendulum kunnen herkennen, een beetje zwaaien van de ene kant naar de andere kant (zie de afbeelding). 

Soms kunnen onze sport-activiteiten doorslaan in een soort beweegdrang, waardoor we ons grote zorgen maken als we even NIET kunnen bewegen. We gaan met vlagen ook te diep, en gebruiken sport om even niet te hoeven voelen.

Als we de andere kant op zwaaien, dan herkennen we misschien fasen van niet bewegen. Van een impasse rondom lichaamsbeweging.

Intuïtief bewegen, beweegdrang en impasse

De masterclass "Intuïtief sporten & bewegen"

Weet dan dat op 5 juli 2021 een nieuwe masterclass in de Blij Dieetvrij Club live gaat, en die gaat heel erg in op dat pendulum, van aan de ene kant niets doen en aan de andere kant te diep gaan. Ik wil je in deze masterclass helpen om te onderzoeken hoe jij weer plezier kan ontdekken in lichaamsbeweging. Maar ook hoe je ervoor zorgt dat je het doet vanuit zelfzorg, en niet vanuit de drang om jouw lijf te veranderen. Want dat werkt uiteindelijk alleen maar averechts.

Ik weet dat er mensen zijn die alleen deze masterclass willen volgen, en gelukkig hebben zij al door dat ze ook alleen een maandje lid kunnen worden van de Blij Dieetvrij Club, om die masterclass te volgen. Het is ook helemaal oké om na een maandje je abonnement weer op te zeggen. Dat geldt dus ook voor jou als je dit leest.

Als je weet dat jouw insteek rondom bewegen niet helpend is, ofwel omdat je dus herkent dat je er echt een gruwelijke hekel aan hebt en je in een impasse zit, of dat je die beweegdrang herkent en met vlagen te diep gaat. Ik help je in die masterclass graag om te onderzoeken wat daarin voor jou helpt.

Ik zie je graag op Instagram, bij de live masterclass of natuurlijk in de Blij Dieetvrij club!


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}