februari 23

Ik ben aangekomen: in 5 stappen omgaan met gewichtstoename.

0  comments

"Help, ik ben aangekomen". Aankomen wordt in onze maatschappij bijna bestempeld als een soort persoonlijk falen. Maar eigenlijk is het gewoon een neutrale gebeurtenis. Ons lichaam verandert. Dat doet het continu tijdens ons leven, en dat is ook normaal.

Het is de samenleving die ons heeft geleerd, dat het een drama is. En dat het talloze implicaties zou hebben voor jouw gezondheid en lichaamsbeeld.

Maar spoiler alert! Jouw lichaamsbeeld is helemaal niet afhankelijk van hoe je eruit ziet. En jouw gezondheid wordt veel minder bepaald door jouw gewicht, dan de maatschappij je doet geloven. 

In deze podcast neem ik je mee in 5 helpende stappen die je kunt zetten als je in de afgelopen jaren te maken hebt gehad met gewichtstoename. En je daarmee worstelt. ❤️

blij dieetvrij podcast Seizoen 3 - Aflevering 11

5 stappen die helpen omgaan met gewichtstoename

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Omgaan met de angst voor gewichtstoename

47

Eenmalige betaling

Leer omgaan met de angst die je ervan weerhoudt écht rust te vinden rondom jouw lijf en eten. 

Deze 5-deilige masterclass helpt je om:

  • Stappen te zetten in jouw weg naar voedselvrijheid, door te dealen met die angst die je nog in de weg staat.
  • Steeds beter te luisteren naar jouw lijf, omdat jouw angstige gedachten jouw lichaamssignalen niet langer overschreeuwen.
  • Minder tijd te spenderen aan jouw lijf en jouw uiterlijk en steeds meer te genieten van het leven IN jouw lijf.
  • Je te helpen dealen met jouw neiging jezelf continu te vergelijken met anderen.
  • Jouw de tools en handvatten te geven om voorbij jouw angst te kijken en keuzes te maken die écht lief zijn voor jouw lijf.

Omgaan met gewichtstoename in 5 stappen

Stap 1. Herinner jezelf eraan dat je niets verkeerd hebt gedaan

We denken vaak in deze maatschappij dat ons gewicht mega-makkelijk te controleren is: als we maar gewoon een beetje opletten. Maar dat is niet zo.

Als je een interventie hebt gedaan met als doel gewichtsverlies, en je bent daarmee in het verleden gewicht verloren, dan is het te verwachten, en ook normaal, dat al dat gewicht er binnen een paar jaar weer aankomt.

 Onderzoek is daarover ook superduidelijk. De belangrijkste manier om te voorspellen dat jij in de toekomst gewicht gaat aankomen, is dat jij in het verleden (met restricties, lijnen, opletten of diëten) gewicht bent verloren.

Je lichaam heeft jou niet gefaald. Je bent niet lui. Je hebt ook niet te weinig wilskracht!

"Dus stop met kritisch op jezelf zijn, jezelf afstraffen. Vertel jezelf alsjeblieft dat het normaal is, dat het is gebeurd. Dat is de allereerste stap. 

Je kunt vervolgens twee keuzes maken. Je kunt ervoor kiezen om in die eeuwige ratrace te blijven zitten. Waarbij je hoopt dat je toch, op magische wijze, op de een of andere manier je gewicht kunt controleren. Met 95% kans dat het mislukt, en 66% kans dat je er gewicht van aankomt. Of je werkt aan zelfacceptatie."

Ik ben aangekomen: in 5 stappen omgaan met gewichtstoename.

Stap 2: Onderzoek hoe je je gewicht kunt accepteren

Het accepteren van je gewicht is niet hetzelfde als opgeven.

Het betekent simpelweg dat je je gaat focussen op de dingen die je wél kunt controleren. Het betekent dat je ervoor gaat kiezen om je leven makkelijker te maken. Je gaat voorkomen dat je met stress, en angst, en discomfort te maken hebt. Helemaal omdat je die emoties zelf veroorzaakt door jezelf telkens op dieet te zetten, te gaan lijnen, te gaan opletten. En heel hard je best te doen om je lichaam te veranderen en te controleren.

(Dat zorgt er namelijk juist alleen maar voor dat we het idee hebben dat we niet te controleren zijn rondom eten.)

Als je deze stap gaat zetten, dan ga je zoeken naar hoe je voor je lichaam kunt zorgen op een manier die duurzaam is.

In januari hebben we het gehad over bouwen aan gezonde gewoontes op een manier die helpend is op de lange termijn. Dat is ook werk. Maar werk op een andere manier. Het is niet gericht op het veranderen van je lichaam, maar op zorg dragen voor je lichaam.


Stap 3: Verleg jouw focus

We zoeken vaak naar het controleren van ons lichaam om ons gelukkig te voelen. Maar misschien moeten we ons focussen op het veranderen van onze gedachtepatronen om ons gelukkiger te voelen. Als jij bepaalde gedachten denkt die jou gelukkig maken, dan zul je geluk voelen. Als jij continu negatieve gedachten hebt over je lichaam, dan zul je je rot voelen.

saskia koopman


Je kunt jouw lichaamspraat veranderen, en je kunt daarmee ook stoppen met stressen over je lichaamsgewicht.

 Verander de focus van het controleren van je lichaam, naar zorg dragen voor je mentale gezondheid.

Zodat je je blij en gelukkig kan voelen.

(Ik ga hier in maart een fijne masterclass over geven in de Blij Dieetvrij Club. En ik ga deze mogelijk ook los aanbieden! Dus stay tuned, als je daar interesse in hebt!)


Stap 4: Onderzoek hoe je op een andere manier over voeding kunt denken

We zien voeding vaak als benzine. Als iets dat ons lijf energie moet geven. Maar niet te veel energie, anders is het "gevaarlijk".

Maar je kunt voeding ook gebruiken om te bouwen aan een vertrouwensband met je lichaam. Door te luisteren naar, en reageren op, je lichaamssignalen. Je kunt voeding kunt gebruiken om jezelf op een liefdevolle manier te voeden. En ook te zorgen voor mentale verzadiging.

Dit ga je leren als je aan de slag gaat met intuïtief eten.

Je kunt er uiteraard dan nog steeds voor kiezen om groente en fruit te eten. En daarmee te zorgen voor je gezondheid. Je kunt bouwen aan gezonde gewoontes.

Maar besef je dat het resoluut uitsluiten van bepaalde voeding je altijd in een soort eindeloze ratrace gaat houden. En onderzoek laat zien dat je daarvan juist aankomt op de langere termijn.

Ik ben aangekomen: in 5 stappen omgaan met gewichtstoename.

Stap 5: Onderzoek hoe je op de angst die je hebt over je gewichtstoename liefdevol kunt reageren

Als je nu een broek aantrekt en je merkt dat deze te krap is, dan gaat je brein daarmee waarschijnlijk aan de haal. Er gaan misschien wel allerlei alarmbellen af. En je zult het verlangen voelen, om je lichaam en je eetgedrag weer te gaan controleren. Te manipuleren.

Maar het enige wat je moet controleren is hoe je reageert op die lichaamstrigger, hoe je reageert op die situatie. Sta stil bij of het écht liefdevol en helpend is wat je gaat doen.

Besef je dat het ook heel normaal is dat die verlangens om weer op dieet te gaan, of jezelf restricties op te leggen, soms opkomen. Kijk hoe je daarop kunt reageren met zelfcompassie.

Weet dat het uiteindelijk superbelangrijk is dat we kunnen accepteren waar ons lichaam staat.

"Ons lichaam verandert continu. We weten niet wat ons lichaam gaat doen in de toekomst, en hoe ons lichaam gaat veranderen. Maar als we altijd maar bezig zijn met het controleren en manipuleren van ons lichaamsgewicht, dan zullen we ons gestrest en onrustig voelen, en nooit goed genoeg."

Je losmaken van die oude patronen is misschien wel hard werken, maar het is iets wat uiteindelijk helpend is voor jouw lichaamsbeeld, en zeker ook voor je levensgeluk.

Wil je extra support, weet dat je altijd welkom bent in de Blij Dieetvrij Club.

Ben jij zelf een health coach, diëtiste, voedingscoach, leefstijlcoach, of fitness-instructrice, en werk je met vrouwen die worstelen met hun lichaam? 

Binnenkort start weer een nieuwe ronde start van de Body Image Intensive voor professionals!

Dit is het uitgebreide programma wat ik heb ontwikkeld om jou meer handvatten te geven om met jouw klanten te werken aan een positiever lichaamsbeeld en een liefdevolle relatie met hun lichaam. ? (inmiddels geaccrediteerd door de BGN met 22 bijscholingspunten!).

Wil je daar meer over weten, en wil je tools verzamelen die jou kunnen helpen in jouw werk met je klanten, dan ben je van harte welkom om een kijkje te nemen op blijdieetvrij.nl/pro


Tags


Dit vind je misschien ook interessant?

De 5 niveau’s van emotie eten

De 5 niveau’s van emotie eten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}